Wiels | EN

Eeva-Mari Haikala: The Only Happiness I Know Is Sad Happy

Residency
17 12 2016 14:00 18:00

De krachten die ons menselijk maken, laten zich moeilijk vastleggen. In deze tentoonstelling tracht Eeva-Mari Haikala de noties van tijd, herinnering, verlangen en stilte te visualiseren door het medium van fotografie. Tijdens de openingsavond zal de overigens "stille" ruimte gevuld worden met beweging. De kunstenares vraagt vijf performers om zich uit te leven in een sessie van vrije dans; een zeer persoonlijke reis die zich afspeelt voor de ogen van het publiek. De overkoepelende vraag waardoor Haikala zich laat leiden, vond ze in het autobiografisch schrijven van Virginia Woolf: "Wie is de persoon die dit alles doormaakt?"

Eeva-Mari Haikala is een beeldend kunstenaar uit Finland en was in residentie in WIELS in 2015. Ze werkt met diverse media zoals video, fotografie, performance, geluid en installatie, vaak in verwijzing naar de theaterwereld en de kunstgeschiedenis. Haikalas werken werden getoond in verschillende solo- en groepstentoonstellingen sinds het begin van de jaren 2000, zowel in Finland als in het buitenland. Ze heeft onlangs haar doctoraatstitel behaald aan de afdeling Drama, Theater en Performance van Roehampton University, Londen, met haar onderzoeksproject Een poging tot de weerspiegeling van het schilderkunstige en het stille in de autobiografische beeldende kunst. Naast haar artistieke praktijk werkt Haikala ook als freelance schrijver, met een focus op hedendaagse kunst, visuele cultuur, dans en live art.

De performance kwam tot stand met de artistieke assistentie van Thomas Dupal en wordt gedanst door: Thomas Dupal, Meri Pajunpää, Hugo Mega, Jack Vincent, Eeva-Mari Haikala. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de steun van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, Arts Promotion Centre Finland en de Finnish Cultural Foundation.

WIELS Project Room
17.12.2016 – 08.01.2017
Dinsdag – zondag, 14:00–18:00
Vernissage 16.12.2016, 18:00–21:00

Op deze avond opent tevens de tentoonstelling van Christophe de Rohan Chabot in Rectangle.

Share
Eeva Mari Haikala The Only Happiness I Know Is Sad Happy

Eeva-Mari Haikala, "The Only Happiness I Know Is Sad Happy (Curtain)", 2016. Photograph.

Share